Månadens fotobok: “Så länge skogen växer”, av Hans Strand

Hans Strand.jpeg

För mig började landskapsfoto med Hans Strand. Han var den landskapsfotograf jag först fick upp ögonen för när jag själv började fotografera. Det var Hans bilder från Island som fick mig att vilja åka dit, och det var där jag tog beslutet att bli naturfotograf.

Hans var också en av de första jag intervjuade i min podd. Så det känns helt naturligt att det med Hans och en av hans böcker som jag inleder denna serie bloggposter om fotografer som inspirerar mig.

Hans är Sveriges internationellt mest kända landskapsfotograf. Han är en långvägare i branschen, som började fotografera professionellt på det analoga 70-talet och som sedan aldrig slutat. 

Och än viktigare, han har aldrig slutat att utvecklas. I början av sin karriär fotograferade han mycket stora vyer och det man kanske kan kalla ”klassiska” landskap. Dramatiska scener från både Sverige och utomlands. Många av hans lite äldre bilder har också en tydlig nerv av naturromantik. Det är dimmiga ekdungar och morgonljus som silar in över en fuktiga mossar. Ett av John Bauers troll skulle kunna kliva in i bild när som helst.

Men sedan förändrades hans bilder. Delvis var det kanske för att marknaden för bildbyråbilder försvann på 90-talet, och därmed också betydande inkomster för Hans och många andra etablerade naturfotografer. Men också för att han själv tröttnade på att fotografera det vackra. Det blev för mycket ”bananer och glass” som han sa till mig i podden.

Istället för de stora landskapen blev det fler intima bilder, mindre utsnitt av naturen som visar på dess detaljer och strukturer istället för dess imponerande storslagenhet. Många av de lite senare bilderna är också tagna i annat ljus, fortfarande mjukt men inte det där allra sötaste gulröda morgonljuset som präglar mycket landskapsfoto.

Flygbilderna Hans tar är abstrakta mönster i starka färger, utan referenspunkter för storlek. Det går inte att veta om det är ett stort landskap eller ett mindre utsnitt man ser, och ofta vet man inte riktigt vad det är som avbildas.

Det skulle kunnat sluta där men Hans tog ännu ett steg vidare, mot det än mer abstrakta naturfotot. Han började fotografera landskap från luften, i flygplan och helikopter. Inte minst fotograferade han Island från ovan. Det är dramatiska bilder av smältvattendeltan, glaciärer och snöklädda berg.

Men det är en annan dramatik vi ser här än i de klassiska landskapsvyerna. Flygbilderna Hans tar är abstrakta mönster i starka färger, utan referenspunkter för storlek. Det går inte att veta om det är ett stort landskap eller ett mindre utsnitt man ser, och ofta vet man inte riktigt vad det är som avbildas. Det är fascinerande bilder. De har också blivit genrebildande, stilen har kopierats av många.

Boken ”Så länge skogen växer – en berättelse om trädens betydelse” handlar om just det titeln säger. Om träden och skogens betydelse i naturen, och för människan. Den innehåller bilder av Hans och texter av miljöskribenten Rolf Edberg. Det är den andra av två böcker de två herrarna gjorde ihop, den första handlar om vatten. 

”Så länge skogen växer” gavs ut 1998. Jag upplever att den är lite av en vändpunkt i Hans fotografi. Här finns en del klassiska vyer, och en hel del naturromantik. Men också intima bilder, vissa lite mer åt det vackra hållet och andra något mer trassliga och krävande för betraktaren. Det finns någon enstaka flygbild, men den särskilda estetik för flygbilder som Hans utvecklade lite senare finns inte med här.

På baksidesfliken skriver Hans om hur hans fotograferande förändrades under tiden som boken blev till. I början sökte han det speciella och vackra, men allt mer drogs han till naturens rytmer, förgänglighet och virrvarr. I de orden tror jag Hans fångar mycket av hur hela hans konstnärskap har utvecklats över tid. Och även varför jag fortsätter fascineras av hans bilder, både de äldre och de nya.

Hans Strand tar bilder som skapar intryck och väcker tankar. Men inte minst ger han oss hopp. Hopp i insikten att det alltid finns något nytt att se i naturen. Och att vi alltid kan utvecklas som fotografer, genom att återvända till naturen med nya ögon.


Upplev mer av Hans Strand

”Så länge skogen växer” går att köpa på Neva books.

Beundra Hans bilder på hans hemsida och Instagram.

Mitt samtal med Hans i avsnitt nr 3 podden ”Fotografen och landskapet” 

Vinn din signerade fotobok!

Varje månad skriver jag om en ny fotobok från en fotograf jag inspireras av. Jag lottar också ut signerade exempler av boken jag skrivit om, till de som prenumererar på mitt nyhetsbrev. Vinnaren avslöjas på Facebook och Instagram.  Anmäl dig nedan om du vill få nyhetsbrevet och delta i kommande utlottningar.

Previous
Previous

Månadens fotobok maj: “AU Photo” av Anna Ulmestrand

Next
Next

Så började jag fotografera i träsket